Oddelená strava, časť III.

Aký je princíp fungovania oddelenej stravy?

Tri skupiny potravín

Oddelená strava je spôsob stravovania obmedzovaný iba niekoľkými zásadami. Smiete jesť takmer všetko, potraviny však musíte kombinovať trochu ináč, ako je to obvyklé.

Možnosti kombinácie sú pritom mnohostranné. Najskor musíte vedieť ktoré potraviny patria do skupiny bielkovín, ktoré do skupiny cukrov a ktoré do neutrálnej skupiny.

Neutrálne potraviny nenarúšajú trávenie potravín zo skupiny bielkovín ani zo skupiny cukrov. Harmonizujú so všetkými potravinami, a preto ich možno konzumovať s jedlami bohatými na cukry. V rámci jedného jedla by ste nemali skombinovať potraviny patriace do skupiny cukrov s potravinami zo skupiny bielkovín.

Možno sa Vám bude naše zaradenie zdať rozporuplné. Spočíva však na dlhoročných skúsenostiach Dr. Howarda Haya. Napríklad kyslé mliečne výrobky, ako jogurt alebo tvaroh, obsahujú veľa bielkovín. Napriek tomu patria medzi neutrálne potraviny, lebo bielkoviny sa okyslením zmenili a sú ľahko stráviteľné. Surové mäso a surové ryby obsahujú takisto veľa bielkovín. V rámci oddelenej stravy však patria tiež do neutrálnej skupiny, lebo ich bunková štruktúra je v takom stave, ako ich vytvorila príroda. Až v priebehu tepelného procesu ich bunková stena stvrdne a zhustne a stane sa tak ťažšie stráviteľnou.

Napriek tomu by sa surové mäso a ryby mali konzumovať iba zriedka, lebo nepatria do skupiny odporúčaných potravín.

Do neutrálnej skupiny potravín podľa princípov oddelenej stravy patria aj všetky tuky, prírodné čisté oleje a maslo, ako i všetky potraviny bohaté na tuky. Je to preto, lebo k tráveniu tukov nedochádza už v žalúdku, ale až v hornej časti tenkého čreva, a nenarúšajú preto rozbehnutý proces trávenia. Napriek všetkému by sa tuky – predovšetkým živočíšne – nemali jedávať často a nikdy nie vo veľkom množstve.

V zásade je dôležité, aby ste niektoré druhy potravín nejedli pričasto. Platí to najmä pre mäso, salámy, šunku, údené či nakladané mäsové výrobky. Nájdete ich síce ako súčasť našej schémy rozdelenia potravín, ale nemali by ste to pochopiť ako výzvu na ich nadmernú konzumáciu.

 

Vložiť komentár