Tradičné rady na chudnutie, ktoré nefungujú.

Určite ste už čitali zaručené rady na chudnutie. Sú však pravdivé? Teraz si preleťme niekoľko „legendárnych“ rád na chudnutie, ktoré vôbec nefungujú.

Nejedz po 17. hodine.

Táto rada je vhodná, ak si chcete spomaliť metabolizmus. So spomaleným metabolizmom musíte zjesť oveľa menej jedla, než normálne, inak stučniete. No ak budete jesť menej, tak to vám ešte viac spomalí metabolizmus. Postupne budete jesť stále menej a aj tak priberiete. To je klasika hlavne u mladých a štíhlych dievčat, ktoré sa tak boja stučnenia, až sústavným uberaním stravy stučnejú. Alebo ochorejú. Správna rada znie: Nejedzte 3 hodiny pred spaním.

Nejedz bežný chlieb, iba extrudované chleby.

Extrudované chleby majú vyššiu energetickú hodnotu ako bežný chlieb. (Extrudované chlebíčky mávajú okolo 1 200 až 1 700 kJ na 100 gramov. Chlieb máva okolo 800 až 1 200 kJ na 100 gramov.) To, že na obale extrudovaných chlebíkov je napísané slovo LÍNIA alebo FIT ešte neznamená, že môžete slobodne spásť celý balíček. Extrudované chlebíčky pôsobia dojmom, že ich je viac. Koho však chcete oklamať? Dáte si tri chlebíčky, diskrétne si odgrgnete a je po onom slávnom objeme… Ostane vám prázdne brucho a hlad. Správna rada: Jedzte celozrnný chlieb vo vhodnom množstve.

Z chleba sa priberá, nejedzte ho.

Väčšinou sa nepriberá z chleba, ale z toho, čo je na ňom natrené. Priberá sa zo všetkého, čoho sa zje viac, ako treba. Je isté, že krajec chleba nahrubo natretý maslom nie je práve dobrý nápad. Správna rada: Jedzte celozrnný chlieb vo vhodnom množstve.

Jedz dopoludnia len ovocie, koľko chceš.

Sladké ovocie má pomerne vysokú energetickú hodnotu, pri chudnutí nie je dobrým nápadom jesť ho bez obmedzenia. Ovocie jedzte, ale len jeden kus denne. Tým nemyslím bobuľku hrozna. Správna rada: Jeden až dva kusy ovocia doobeda.

Na raňajky pol litra vody, nič iné, prečistíš sa.

Je moderné vytrhnúť trebárs z jogy či iných systémov len niektoré prvky. Ak sú však vytrhnuté z kontextu, nemusia prospievať. Neposkytnutím energie telu nútite svoj organizmus, aby siahol do rezerv – potiaľto sa nám to hodí. Vo chvíli, keď telo siahne do rezerv, začína sa zároveň správať úspornejšie. To sa nám už nehodí. Správna rada: Tá voda môže byť. Ale raňajky musia byť.

Delená strava je zaručený spôsob chudnutia.

Delená strava je zaujímavý fenomén, na ktorý „nedajú dopustiť“ dokonca ani tí, ktorí si v praxi overili jej neúčinnosť – trocha schudli a zas stučneli. Delená strava môže viesť k zníženiu hmotnosti človeka. Nie však preto, že „oddelil“ potraviny, ale preto, že vôbec začal kontrolovať, čo je. Prestal sa obžierať. Málokto však dlhodobo vydrží na tejto čudesnej diéte. Poznám viacero ľudí, čo ju bránia vlastným tučným telom, ale sami už dávno jedia „normálne“.

90-dňová diéta je zaručený spôsob.

Jasné. Roky ste priberali, roky ste žili chybne. Stačí 90 dní a vaše telo ozdravie. Logika hodná škôlkara. 90-dňová diéta je vynikajúci bestseller. Vynikajúci tým, ako pomáha zarábať jeho vydavateľom. No ako systém stravovania je to zlý nápad. Nevydržíte ho dlho dodržiavať. Čo potom? Čo o rok? Čo o päť rokov? Zas iná diéta? Koľko ľudí vo svojom okolí poznáte, ktorí by vďaka tejto diéte schudli a už roky boli štíhli?

Nežer, cica…

Rada, ktorá by fungovala, keby cica dokázala nájsť bod, kde končí jedenie a začína obžerstvo. No cica väčšinou za žiadnu cenu nemieni potraviny vážiť a vidieť tak mierku, koľko má papať. Radšej sa bude napchávať a pri krémešoch lamentovať, že je tlstá ako skriňa. A že priberá aj zo vzduchu. Iste, keď ten vzduch je v bublinkách šľahačky.

Jedz len polovicu toho, čo by si mal(a) zjesť.

Diéta typu žermén je ďalšia skvelá rada. Je to podobné, ako keby niekto predával pravítka z gumy – pred použitím si ho natiahnite podľa potreby.

Raňajkuj sám, obed si rozdeľ s priateľom, večeru daruj nepriateľovi.

Obľúbená fráza. Ak ju aplikujete, ráno sa obžeriete a od obeda už viac-menej hladujete. Krutý hlad vás pravdepodobne prinúti v noci navštíviť chladničku, z ktorej zožeriete všetko, čo v nej uvidíte. Nepravidelný príjem potravy má za následok spomalený metabolizmus…

Žiadne mäso, len šaláty a nízkotučné jogurty.

Častý prístup, ktorý vznikol z akejsi bizarnej kombinácie ošiaľu vegetariánstva a hesla „Jedzte zeleninu, je zdravá“. Áno, zelenina je zdravá, ale nestačí jesť len zeleninu. Veľa žien sa snaží jesť len šaláty a občas si „dovolia“ nejaký jogurt s 0% tuku. Taká diéta je nevyvážená. Telo dostáva málo bielkovín a takmer žiadny tuk.

Cvič a môžeš jesť, čo chceš…

Táto rada by možno platila u mladých profesionálnych športovcov a športovkýň, ktorí denne pár hodín trénujú v plnom zaťažení. Pre bežného tučného človeka stredného veku, ktorý bude cvičiť tak hodinu – dve denne nie je reálne „spáliť“ toľko energie, koľko bežne pojme. Tuční ľudia prijímajú okolo 14 000 kJ energie denne a viac (aj 25 000 kJ), zatiaľ čo ak by chceli chudnúť, príjem by mal byť niekde na úrovni 8 000 kJ. „Vycvičiť“ niekoľko tisíc kJ navyše naozaj nie je reálna úloha. Rekreačným športom to ani nie je možné.

Podobných kombinácií a „diét“ je viac – ale nefungujú.

Niektorí autori odporúčajú, aby človek „počúval svoje telo“. Ono si samo vyžiada, čo potrebuje. Tiež nezmysel. Ak uvidíte krémeš a pôjde vám na chuť, neznamená to, že je vhodné zjesť ho. Všetky podobné „rady“ majú spoločnú vlastnosť, že adept na schudnutie sa pokúsi čo najjednoduchším spôsobom upraviť svoj jedálny lístok, či život. Sú to naivné pokusy o magické diéty, ktoré nemôžu fungovať. Taký človek potom konštatuje neúspech a vzápätí sa vrhne na inú diétu, iné jednoduché riešenie. A znova neúspech. Po rokoch týchto márnych pokusov zostáva len trpký pocit „Skúsil som úplne všetko, ale ja proste schudnúť nedokážem“. Je smola, ak niekto skúsi všetky možné neúčinné spôsoby namiesto toho, aby sa vzdelal a použil ten jeden overený a účinný.

Čo teda robiť ak ste chudli a neschudli?

Vzorec, ktorý ste doteraz používali na chudnutie, nefunguje. Preto:

  • Zmeňte svoj zámer rýchlo schudnúť na zámer vzdelať sa v problematike jedenia a obezity.
  • Nechudnite bez znalostí, ani rýchlo. Inak ešte viac stučniete.
  • Verte, že čas, ktorý do toho investujete sa oplatí. Naštudujte si odborné knihy o chudnutí a výžive, nie rôzne „rýchle a zaručené diéty“, či bestsellery. S teoretickými základmi dokážete schudnúť.
  • Vyskúšajte účinné tabletky na chudnutie Adipex retard.

Kým budete svoju obezitu riešiť pasívne, neporazíte ju. Nečakajte, že niekto príde s prístrojom, diétou, či trikom na chudnutie. Nikto vás nenaštartuje. Nikto vám nepomôže. Nikto sa to nenaučí za vás. Nikto za vás nepôjde cvičiť. Toto musíte spraviť sami. Pre seba.

 

Vložiť komentár