Ako spaľovať a neukladať.

10 zlatých pravidiel a tuk sa bude spaľovať sám od seba.

Ako najefektívnejšie riešenie sa mi osvedčilo stanovenie presných pravidiel. Plány a predsavzatia v štýle “Budem jesť viac zdravých potravín” na väčšinu ľudí nefungujú. Nemáme definované, čo je zdravá potravina, ani ako často ju máte jest a v akom množstve. Ako najrychlejšie schudnúť a ako rýchlo schudnut na bruchu. Tieto otázky zostávajú nezodpovedané.

Celý deň venujeme myšlienky úplne iným veciam a nápad jest viac zdravých potravín, skor či neskôr upadne do zabudnutia. Oveľa efektívnejšie je presne stanovený cieľ, pravidlá a disciplína. Veľkú úlohu hrajú súčasne stravovacie návyky. Ak konzumujeme extrémne vysoké množstvo cukru, k znižovaniu dôjde postupne. Ak nesladíme, môžeme ďalší cukor vynechať celý. Definovať si pravidlá a stravovacie obmedzenia je individuálna záležitosť. Tá moja vyzerala asi takto:

1. Prestanem piť všetky sladené nápoje.

Cola, Fanta, Sprite, džúsi, ochutené vody. Niekomu môže podobné pravidlo robiť problémy, ale mne osobne vôbec nevadí. Za posledné 3 roky som pravidlo porušil iba dvakrát.

2. Prestanem používať cukor.

Kávu a čaj budem piť tak, ako sa má, nesladené. Osobne to pre mňa znamenalo zbaviť sa niekoľkých lyžičiek cukru denne. Káva bez cukru bol celkom problém a vôbec mi nechutila. Čoskoro som si na novú chuť zvykol a dnes je pre mňa sladená káva neprípustná.

3. Prestanem jesť cez pracovné dni pečivo = kupovať.

Zo začiatku velký problém. Pečivo bolo neoddeliteľnou súčasťou môjho jedálnička. Nevedel som čím ho nahradiť. Predstava miešaných vajíčok bez pečiva bola divná. Nakoniec to nebolo zložité. Veľmi mi pomohlo, že sme pečivo jednoducho nekupovali. Ked nebolo doma, nemohlo sa stať, že ho zjem. Z pečiva sa stala sviatočná záležitosť a konzumovali sme ho iba cez výkendy. Vďaka tomu sme začali vyberat aj hľadať veľmi kvalitné potraviny. Žiadne mrazené polotovary. Dnes sa obídem bez pečiva úplne a jem ho veľmi výnimočne.

4. Prestanem kupovať a jesť vo veľkom nasledujúce potraviny.

Bielu múku, cestoviny, zemiaky, ryžu, mrazené spracované potraviny. Asi najlepšie rozhodnutie, aké som mohol urobit.  Zistenie, že keď potravina nieje na dosah ruky, nemám potrebu ju jesť, prišlo obratom. Doma postupom času bola len zelenina, mliečne výrobky, mäso, ryby, orechy a zdravé múky (kokosová, mandľová, atd.).

5. Doma nebudem nikdy konzumovať žiadne sladkosti a slané nezmysli pri televízii.

Sladkostiam sa dnes človek ťažko vyhýba. Opät som sa ich z 95% zbavil tak, že som akúkoľvek konzumáciu sladkého obmedzil na miesto mimo domov. Sušienky, tyčinky, ale aj čipsy som konzumoval predovšetkým doma. Týmto pravidlom som sa ich úplne zbavil.

6. Ked sladké, tak prirodné.

Všetku konzumáciu sladkého som obmedzil iba na ovocie. Základ dezertov bolo ovocie.

7. Obedy v práci s kolegami budú bez príloh, alebo len zo zeleninou.

Najpr vyzerali obedy v práci ako problém. Nakoniec som zistil, že to nieje nič neprekonateľného. Z obedového menu som väčšinou vybral nejaké mäso (kuracie, bravčové, hovädzie) a poprosil o výmenu prílohy za zeleninu. Bol som ochotný si za zmenu priplatiť, ale ukázalo sa, že to nikdy nebol problém a v reštaurácii radi môjmu špecifickému požiadavku vyhoveli.

8. Jeden deň z výkendu budem jesť čokoľvek bez výčitiek.

Bude to môj podvádzací deň. Všetku konzumáciu nezdravého jedla, ktoré som si nebol schopný nadobro odpustiť som postupne presunul na jeden deň cez výkend. Väčšinou sa jednalo o sobotu. Bolo to výhodné z mnohých dôvodov. Prvý bol spoločenský. Všetky návštevy a oslavy s priateľmi sa odohrávali bez výčitiek a uštipačných poznámok kamarátov. Druhý dôvod bol trochu iný. V týždni som mal často chuť na niečo nezdravé. Urobil som si mentálnu poznámku, že si dobrotu dám cez výkend. Takých poznámok bolo za týždeň mnoho a nakoniec som si z nich dal len jednu alebo dve možnosti. Pravidlo, ktoré skvelo kontrolovalo moje chute.

9. 3x týždenne budem mat intenzívne intervalové treningy.

Dovtedy dokým tréning neodcvičím, nejdem spať, aj keby to malo byt o polnoci. Pravidlo, vďaka ktorému sa mi podarilo zaviest pravidelné cvičenie do životného štýlu. Intenzívne intervalové tréningy v štýle HIIT nezabrali viac ako 15 minút a tie si nájde každý. Dôležité je mať pri cvičení nejaký prehľad o tréningu a cvikoch. Zaznamenával som si počet cvikov a sledoval pokrok. Snažil som sa prekonať svoj predchádzajúci výsledok a urobiť v obmedzenom časovom intervale viac opakovaní.

10. Každý deň prejdem aspoň 10 tisíc krokov.

Jednoduché pravidlo, ku ktorému stačí obyčajný krokomer. Prejsť 10 tisíc krokov potom znamenalo pravidelne vystúpiť po ceste do práce o stanicu skôr a po ceste z práce nastúpiť o dve stanice ďalej. Prechádzky nezabrali príliš veľa času a výsledky boli neuveriteľné. Čoskoro som sa cítil skvele psychicky ako aj fyzicky.

 

Vložiť komentár