Detoxikačná diéta I.

Kto by sa mal detoxikovať?

Takmer každý by sa mal z času na čas detoxikovať. Niektorý potrebujú čistiť telo častejšie, aby uviedli funkcie svojho organizmu do rovnovážneho stavu. Čistenie alebo detoxikácia je iba jednou časťou trilógie vyživovacej činnosti (ďalšie sú stavba a obnova buniek a udrživavanie všetkých funkcií v rovnováhe spolu s jej zachovaním). Pri pravidelnej, vyváženej strave s vylučovaním nadbytočne prijímaných látok telo nepotrebuje silnú detoxikáciu. Každý organizmus má denný vylučovací cyklus, ktorý väčšinou funguje v noci alebo v ranných hodinách pred raňajkami. Kto je stravu bohatú na tuky, mäso, mliečne výrobky, rafinované potraviny alebo stravu kontaminovanú rôznymi chemickými látkami, nevyhnutne potrebuje detoxikovať svoj organizmus. Očistiť by sa mali aj tí, čo sa často prejedajú, alebo ľudia, ktorí majú zvyk jesť v nočných hodinách.

Rozhodnúť sa, kedy a ako intenzívne sa detoxikovať, musí každý individuálne, podľa svojho životného štýlu. Detoxikačný proces je nevyhnutný pre každého, kto má symptómy akejkoľvek choroby súvisiacej s toxicitou tela. Detoxikačný program sa dá chápať ako oddych pre telo a tráviaci trakt.

Medzi najčastejšie symptómy toxicity patria bolesti hlavy, únava a vyčerpanosť, pocity preplnenia, bolesti chrbta, bolesti v kĺboch alebo opuchy kĺbov, tráviace tažkosti a alergické symptómy ako je precilivenosť na niektoré látky z prostredia – chemikálie, parfumy a syntetické látky. Vyhnúť sa takým látkam alebo zmeniť jedálny lístok je veľmi užitočné. Je však dôležité rozlíšiť alergické symptómy od toxických, lebo iba tak sa dá určiť správny liečebný postup. Nasledújúce detoxikačné programy, pôst a čistenie šťavami môžu pomôcť znížiť alergické symptómy, alergiu nespôsobenú toxicitou však neodstránia.

Detoxikácia a čistenie prispievajú k vyliečeniu mnohých akútnych aj chronických ochorení, ktoré vznikli v dôsledku krátkodobého alebo dlhšie trvajúceho preplnenia tela niektorou látkou. Detoxikačná diéta je tiež dôležitá cesta k zníženiu nadváhy. Veľa toxínov, ktoré prijímame, sa uchováva v tukových tkanivách. Obezita sa teda takmer vždy spája s toxicitou. Znížením hmotnosti znížime podiel tuku v tele, a tak znížime aj obsah toxínov. Pri chudnutí je veľmi dôležité podporiť odplavenie toxínov z tela dodaním antioxidantov. Ďalej treba chrániť organizmus pred nedostatkom dôležitých živín podávaním doplnkov výživy. Aj v týchto prípadoch je dôležitý dostatok pohybu, ktorý pomáha odstrániť nadbytočné kilogramy a zároveň podporuje detoxikáciu.

Vložiť komentár